VÅR 2019

Under våren vaknar livet till på riktigt ute i skog och mark. Våra flesta aktiviteter kretsar runt fåglar och du har chansen att få uppleva tjäderspel, orrspel, ugglespaning och att skåda tranor bland annat. Läs mer här under!


Tjäderspel 2 DAGAR

Upplev under absolut tystnad när den mäktiga tjädern först flyger in till nattkvisten för att under tidig morgon sedan spela och kämpa om hönornas gunst i gryningen. Den skandinaviska fågelvärldens mest magnifika spelceremoni, måste upplevas! Skogsfåglarnas mest magnifika och mytiska spel finner man om våren bland tjädrarna. Det krävs både tid, absolut tystnad och tålamod för att få bevittna tjäderspelet. Tjädrarna är extremt vaksamma och du som deltagare måste visa hänsyn och ta ansvar för att inte störa.

Spelet sker under tidig morgon och fortsätter under förmiddagen, och då tupparna flyger in redan tidigt på kvällen före kommer du under total tystnad först få vänta i gömslet under kvällen, för att sedan övernatta i det. Under kvällen kommer du att få höra när tupparna närmar sig sin spelplats och göra några av sina speciella läten under kvällningen. All väntan och tålamod är väl värd mödan då du får höra och se tupparnas magnifika uppvisning under morgonen.

Det kommer med stor sannolikhet inte vara sista gången du vill uppleva denna ritual tillsammans med tjädrarna och tålamodet. Vi har enklare gömslen där du ensam övernattar bekvämt och med varm sovsäck. Givetvis får du information om tjädern, dess liv och livsmiljö samt vilken hänsyn du behöver ta under aktiviteten. Kaffe, te och matsäck ingår. (veg. alternativ finns självklart).

Detta ingår

Mat och dryck är inkluderat . Varma sovsäckar och filtar ingår. Det är givetvis möjligt att boka extra nätter/morgonar i gömslena. 2 övernattningar i gömsle ingår. Guiden följer med under hela upplevelsen.


Tid: 20 timmar
Start: kl. 16:30 - 10:00 dagen därpå, dag 2 samma tider  - övernattning krävs alltså vid båda tiderna
Plats: Lokal i Tivedens stora skogar
Pris: 3 500 kr/person för två nätter, 2 500 kr/person för en natt.
Deltagarantal:  Max 4 personer

tjäder

 

Mötesplats

Guidningarna sker i Tiveden mitt emellan Stockholm och Göteborg. Mötesplatsen är vid OK/Q8 macken vid E20 i LaxåVägbeskrivning från närmsta centralort: Från Karlsborg: 55 km. Från Askersund: 30 km. Från Örebro: 55 km. Tågstation finns i Laxå. Transfer från tågstationer och flygplatser är möjlig.

Datum möjliga för bokning

12 april 2019 t.o.m 29 april 2019

Bokning och förfrågan görs på bokningssidan eller till David Tverling - mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller tel 070-5784120

BOKA

 


Tjäder & ORRSPEL 4 DAGARS KOMBOPAKET

Ta chansen att få uppleva både tjäderspel och orrspel ! Vårt paket innehåller hela två övernattningar i tjädergömsle och en spännande morgon på orrspelet. Det här är för dig som vill uppleva dessa uråldriga spel. Birding som bäst. Hela fyra dagars birding fulla av upplevelser med de Skandinaviska hönsfåglarnas mest magnifika spel och lekar. Det här är vårt ultimata kombopaket för fågelälskare i april.

Du börjar med två efterföljande övernattningar i tjädergömslet ute vid spelplatsen. Innan vi tar oss till gömslet får du användbar information och kunskaper om tjädern, livsmiljöer och hur du ska uppföra dig under aktiviteten. Förväntansfulla och taggade vandrar du ut med vår guide till gömslet där du spenderar kvällen och natten i fullständig tystnad. Det tar tid, absolut tystnad och tålamod för att kunna beskåda tjäderspelet.

Tjädern är extremt vaksam och som gäst behöver du visa hänsyn och ansvar för att undvika att störa. Spelet sker tidigt på morgonen runt gryningen och fortsätter på förmiddagen. Då tupparna kommer till spelplatsen tidigt på kvällen kommer du vänta i gömslet under total tystnad under kväll och natten. Under kvällen kommer du höra tupparna närma sig spelplatsen i de träd som omger platsen samtidigt som de gör typiska och speciella läten.

All vidtagen hänsyn, ansvar och tystnad är värt väntan då du under morgonen får se och höra tupparnas magnifika uppvisning. Kommer hönorna till spelplatsen intensifieras tupparnas kamper. Sen förmiddag dag 2 lämnar du arenan för lunch och vilostund. På eftermiddagen återvänder du till gömslet för ännu en övernattning följd av ännu en morgons tjäderspel. En vistelse på spelplatsen är aldrig den andra lik.

Före lunch dag 3 lämnar du arenan för lunch och vi beger oss till vår samarbetspartners boende. Här bor du i en stuga och får sova i en säng. På kvällen kommer du avnjuta en middag och få information från vår guide om kommande morgons orrspel. Mitt i natten stiger du upp för en lätt frukost med varm dryck så att vi i god tid före soluppgången når platsen för orrspelet.

I mörkret strax före gryningen hörs orrarnas speciella läten. När solen kommer framträder orrarna som vålnader ute på myren. Läten intensifieras och likaså själva spelet. Kommer det att komma några hönor eller kommer spelplatsen bli attackerad av en duvhök kanske? Under den tidiga morgonen kan mycket hända, spelet kan också fortgå i lugn och ro. Runt lunch dag 4 är det dags för avfärd.

kombo

 

Detta ingår

Mat och dryck är inkluderat. Varma sovsäckar och filtar ingår. 2 övernattningar i gömsle och 1 natts övernattning i vår samarbetspartners stugor ingår. Det är givetvis möjligt att boka extra nätter/morgonar i gömslena. Det går även bra att boka extra nätter hos vår samarbetspartner (500 kr/natt/person). Guiden följer med under hela upplevelsen.


Tid: Turen sker under 4 spännande dagar! 
Plats: Lokal i Tivedens stora skogar
Pris: 6 000 kr/person för 3 nätter, 2500 kr /person för en natt.
Deltagarantal:  Max 4 personer

 

Datum möjliga för bokning

12 april 2019 t.o.m 29 april 2019

Bokning och förfrågan görs på bokningssidan eller till David Tverling - mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller tel 070-5784120

BOKA

 


Orrspel

En stund före gryningen beger vi oss ut till myren för att beskåda orrarnas spel. Efter solens uppgång framträder orrtupparna likt vålnader uppklädda till tänderna bland myrens tuvor och höljor. Den karakteristiska spelsången är det enda som bryter morgonens tystnad. Strax är dansen igång och det kan gå så vilt till att fjädrarna ryker. Orrarna har kanske spelat på den här platsen i flera sekler.

Allt kan hända under spelet - vem är det som går segrande ur dansen? Eller kommer det att komma en duvhök och försöka ta en av tupparna? Även orrarna är mycket vaksamma och det krävs stor försiktighet och tystnad för att visa hänsyn. Spänningen vid själva spelet är stor och spelplatsen i sig är väldigt vacker.

Detta ingår

Information kring orrarnas liv och livsvillkor samt livsmiljöer ingår samt vilken hänsyn du behöver ta under aktiviteten. Kaffe, te och frukost ingår (veg. alternativ finns). Du övernattar hos en av våra samarbetspartners i skön säng. Mitt i natten stiger du upp. Vi åker till gömslet vid spelplatsen i god tid innan soluppgången. I mörkret smyger vi ut i pannlampornas sken för att uppleva mystiken.

Givetvis går denna aktivitet att kombinera med en natt i tjädergömslet.

Tid: 20 timmar
Start: kl 03:00 - 04:00 till 11:00, start beroende på tiden för solens uppgång. Du möter upp kvällen före för information och övernattning på boendet.
Plats: Lokal i Tivedens stora skogar
Pris: 1 500 kr/person
Deltagarantal: Max 4 personer

 

Datum möjliga för bokning

5 april 2019 t.o.m 29 april 2019

 

Bokning och förfrågan görs på bokningssidan eller till David Tverling - mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller tel 070-5784120

 

BOKA

 


Ugglesafari

Följ med och spana efter ugglor i Tivedens skogar. Här har du möjligheten att få se flera av de spännande och mytomspunna ugglorna som finns. Har du tur att möta en ugglas blick så är det ett möte du nog alltid kommer att minnas. Det finns få naturupplevelser som är så häftiga som att spana efter ugglor.

I den friska försommarkvällen far vi ut för att spana efter ugglor. Lika säkert vårtecken som svanarnas eller tranornas ankomst söderifrån är ugglornas ökade aktivitet. Vi åker runt till olika platser för att spana efter kattuggla, sparvuggla, pärluggla och även den lågmälda lappugglan. Du får även lära dig att känna igen de olika ugglornas läten och beteenden så att du själv kan hitta dem.

Under kvällen stannar vi vid en lägerplats och äter en lättare måltid och dricker varm dryck som kaffe, te eller choklad. Där får du mer information om de olika ugglorna, livsbetingelser och deras livsmiljöer. Och visste du att alla ugglors läten har inom svensk folktro ansetts vara illabådande varsel i förbindelse med de mörka krafterna? Eller att pärlugglehanen kan spela i timme efter timme för att locka till sig en hona? Turen tar cirka 5 timmar.

Detta ingår

Under kvällen stannar vi vid en lägerplats och äter en lättare måltid och dricker varm dryck som kaffe, te eller choklad. Där får du mer information om de olika ugglorna, livsbetingelser och deras livsmiljöer. Kikare och insektshuvor ingår. All transport under safarin ingår.

Ta med

Ta med varma kläder. Bra skor, kängor eller stövlar. Medtag myggsprej.


Tid: Turen tar cirka 5 timmar
Start:  Start kl. 18:00
Plats: Lokal i Tivedens stora skogar
Pris: 1 500 kr/vuxen, 400 kr/barn
Deltagarantal: Max 8 personer

ugglesafari1

 

Datum möjliga för bokning

Fredagar 19-05-24, 19-05-31 Start kl. 18:00.

Bokning och förfrågan görs på bokningssidan eller till David Tverling - mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller tel 070-5784120

BOKA