SOMMAR 2024 I TIVEDEN - ÄLGSAFARI, BÄVERSAFARI & VARGSAFARI

På sommaren finns mycket spännande att upptäcka i Tivedens skogar. Vi erbjuder dig älgsafari, bäversafari, nattskärrakonsert, vargsafari, urskogsvandring och kräftfiske. Läs mer här under!


ÄLGSAFARI I VILDA TIVEDEN SVERIGE

Följ med Naturguide Tiveden på en riktig älgsafari i Tivedens skogar i närheten av Tivedens nationalpark.

Du följer med oss till vår vildmarkspaviljong mitt ute i naturen där vi avnjuter en middag över den öppna elden - givetvis serverar vi efterrätt! Du får lära dig spännande saker om älgen och höra berättelser från guidens livslånga erfarenhet av älgsafari. Efter middagen vandrar vi ut över älgens favoritmiljöer ute på en myr. Vi avslutar med en älgsafari ute i det vilda Tiveden för att leta rätt på skogens konung, drottningar, prinsar, och prinsessor.

Under vår älgsafari kommer du alltså få lära dig intressanta saker om älgen, älgens liv och livsmiljöer. Dessutom hur och var du själv kan hitta den.

Visste du att älgtjurar tappar sina horn varje år och att nya sedan växer ut nästa år? Eller att älgen har mycket välutvecklad hörsel och luktsinne?

Det och mycket annat kommer du att få lära dig mer om. Du kommer också att få låta som och locka på älgar.

Naturguide Tivedens älgsafari tar sin början mitt ute i skogen vid vår paviljong, där du får avnjuta en middag framför brasan. Under måltiden kommer du få spännande kunskaper och kunna ställa frågor om älgen. Under den korta och lätta vandringen över myren letar vi efter älgspår och du får lära dig andra tecken på älgens närvaro i skogen. Vi besöker vackra Stillhetens tjärn, letar efter vilda bär och häftiga växter. Därefter far vi ut på älgsafari i vår minibuss och letar efter älgar i det vilda Tiveden! Turen tar cirka 6 timmar.

Detta ingår

Lokal naturguide från Tiveden med livslång erfarenhet av älgsafari och spårning av älg.

Middag, vegetariska alternativ finns givetvis. Dryck. Spännande och kort vandring i älgens marker.

Spårning av älg. Spännande fakta och historier om älgen. Älgsafari i det vilda Tiveden vid Tivedens nationalpark. Transport i minibuss under älgsafarin där du sitter högt och ser bra. Kikare.


Plats: Älgsafarin sker i närheten av Tivedens nationalpark i Tiveden, mitt emellan Stockholm och Göteborg.
Pris:  1250kr/vuxen, 750 kr/tonåring, 500 kr/barn
Deltagarantal:  Max 8 personer


Mötesplats

Vår älgsafari sker i närheten av Tivedens nationalpark i Tiveden, mitt emellan Stockholm och Göteborg.

Mötesplatsen är vid Tiveds skola.

Från Karlsborg: 25 km. Från Askersund: 30 km. Från Laxå: 38 km. Följ väganvisningar till Tivedens nationalpark.

Tågstation finns i Laxå. 

Datum möjliga för bokning

Maj-September 2024

För aktuella datum och tider - se bokningskalendern

älgsafari

 
Under sommarsäsongen är vår älgsafari i Tiveden mycket populär. Vänligen kontakta oss för att göra en förfrågan om vi är fullbokade eller om du vill åka på en annan dag. Vi hittar en lösning för dig och sätter upp en safari för dig!

Kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring +46705784120


Loading...

Bäversafari

Följ med och spana efter bäver på land eller från båt i Tiveden. I våra vatten lever den spännande bävern som med sina stora tänder kan fälla enorma träd. Under en helkväll där en lättare middag ingår ger vi oss ut för att spana efter bävern!

I bäckar, åar och sjöar lever bävern, som med sina stora tänder kan fälla små som stora träd. Med stor iver och vilja bygger bävern dammar och fördämningar som skapar nya livsmiljöer för andra arter som fåglar, insekter och vattenlevande växter och djur. Du får nu chansen att uppleva denna skygga varelse i dess hemmamiljö. Vi ger oss ut, antingen på land eller i båt med elektrisk motor, för att få uppleva den vanligtvis skygga bävern.

Vi startar med en lektion där du får veta mer om bävern, dess livsmiljö och ekologi. Visste du till exempel att bäverns tänder aldrig slutar att växa? Eller att den har en väldigt stor svans som den paddlar med?

Detta ingår

Turen görs i kanot med certifierad och säkerhetsutbildad guide. En enkel och god måltid ingår. Givetvis finns vegetariskt alternativ. Kaffe, te eller saft. Därefter ger vi oss av för att spana efter bävern under sommarkvällen.
Turen tar cirka 5 timmar. Vid dåligt väder görs turen från land. Flytvästar ingår.


Plats:  Guidningen sker i närheten av Tivedens nationalpark i Tiveden, mitt emellan Stockholm och Göteborg
Pris:  1 250kr/vuxen, 750kr/tonåring, 500 kr/barn
Deltagarantal:  Max 5 personer


Mötesplats

Guidningen sker i närheten av Tivedens nationalpark i Tiveden, mitt emellan Stockholm och Göteborg. Följ väganvisningar till Tivedens nationalpark. Mötesplatsen är vid Tiveds skola. Från Karlsborg: 25 km. Från Askersund: 30 km. Från Laxå: 38 km. Tågstation finns i Laxå. 

Datum möjliga för bokning

Maj-September 2024

För aktuella datum och tider - se bokningskalendern

bäverLoading...

VARGSAFARI I TIVEDEN

Följ med Naturguide Tiveden ut för att få chansen att uppleva vargarna yla i Tivedsvargarnas revir! Vi far ut för att uppleva vargarnas revir på nära håll. Vi letar efter spår, spillning och kanske hittar vi ett byte som vargarna slagit. Vid eldens sken lyssnar vi efter vargarnas ylande. Under vargsafarin övernattar vi tryggt och säkert i tält i vargarnas revir. Välkommen att uppleva Tivedsvargarna tillsammans med oss !

Under kvällen/eftermiddagen beger vi oss ut i Tivedsvargarnas revir för att vandra i ulvarnas marker. 2013 flyttades ett finskt-ryskt vargpar från Tornedalen ner till Tiveden och det är dessa vargar som vi ska spana och lyssna efter. Den senaste kulle som Tivedsvargarna fick 2017 var hela 5 valpar. Vi börjar med en middag där du får lära dig om vargen, dess liv och livsmiljöer.

Upplevelsen fortsätter med en kortare vandring där vi letar efter spår efter vargen. Det kan vara tassavtryck, spillning eller rent av slagna djur. Under kvällen återvänder vi till vår eldplats där vi lyssnar efter vargarnas ylanden. Vi övernattar tryggt och säkert i tält mitt i vargarnas revir och somnar gott! All utrustning för övernattning tillhandahålls av Naturguide Tiveden. På lördagsmorgonen äter vi frukost ute och far därefter tillbaka.  

Att få höra en eller flera vargar yla i närheten eller på avstånd är en upplevelse och ett minne som du bär med dig resten av livet!

Detta ingår

Vi står för måltiderna under upplevelsen (middag & frukost). Givetvis ingår dryck. Vi står för tält, varma sovsäckar, madrasser och filtar. Vi har kikare till alla gäster. Vi står även för transporten under safarituren.

Kort info

Kunden måste boka senast kl 20:00 dagen före. Upplevelsen startar fredag eftermiddag och slutar lördag förmiddag. Ta med bra skor – gympaskor, gummistövlar eller kängor är bra att ha. Varma kläder. Regnkläder.


Plats:
Guidningen sker i närheten av Tivedens nationalpark
Pris:  2 500 kr/vuxen, 1 500 kr/barn
Deltagarantal:  Max 6 personer

Mötesplats

Följ väganvisningar till Tivedens nationalpark. Guidningen sker i närheten av Tivedens nationalpark i Tiveden, mitt emellan Stockholm och Göteborg. Följ väganvisningar till Tivedens nationalpark. Mötesplatsen är vid Tiveds skola. Från Karlsborg: 25 km. Från Askersund: 30 km. Från Laxå: 38 km. Tågstation finns i Laxå. Vi kan ordna med transfer från Laxå, Laxå tågstation och närliggande flygplatser. Vi står för transporten under safarituren.

Datum möjliga för bokning

Juli-Sep 2024

För aktuella datum och tider - se bokningskalendern

varg

 

Loading...

Nattskärrekonsert

I slutet på maj och under juni spelar den mytiska nattskärran sin speciella sång efter mörkrets inbrott. Följ med oss ut i naturen till vår konsertlounge och avnjut en middag som vi avslutar med att lyssna och kanske möta en av de spelande nattskärrorna.

På försommaren, i slutet på maj och under juni spelar den mytiska nattskärran efter mörkrets inbrott.
Spelsången är väldigt speciell och gäster brukar likna det vid allt från någon sorts rymdvarelse till en synthkonsert. Förr trodde man att den tjuvmjölkade kor under sommarnätterna och på tyska heter den Ziegenmelcher (tjuvmjölkaren).

Mest troligt är dock att den höll sig nära kreaturen för att fånga de insekter som samlats runt djuren. Fågeln har kommit till Sverige från så långt som Namibia i Afrika där den spenderar vintern. Under sommaren häckar nattskärran i den svenska skogen där den fångar insekter i timtals under nätterna.

Du har nu chansen att få följa med vår guide i sommarkvällen för att få lyssna på nattskärrornas magiska konsert. Fågeln är nyfiken och brukar vilja spana in lyssnarna på nära håll så möjligheten att få se den är stor.

Detta ingår

Vi börjar med en träff vid brasan i vår naturlounge där du får lära dig mer om nattskärran och dess mystiska liv. Vi bjuder därefter på middag med dryck och efterrätt. Givetvis finns vegetariskt alternativ. Kaffe, te och saft serveras också. Turen tar cirka 5 timmar. Kikare och insektshuvor ingår.

Ta med

Ta med varma kläder. Bra skor, kängor eller stövlar. Medtag myggsprej.

Plats:  Någonstans i Tivedens stora skogar
Pris:  1 000/vuxen, 400 kr/barn
Deltagarantal: Max 8 personer

Mötesplats

Guidningen sker i Tivedens nationalpark i Tiveden, mitt emellan Stockholm och Göteborg. Mötesplatsen är vid OK/Q8 macken vid E20 i Laxå. Från Karlsborg: 55 km. Från Askersund: 30 km. Från Örebro: 55 km. Tågstation finns i Laxå. 


Datum möjliga för bokning

Fredagar slutet av maj och början av juni 2024| Start kl. 17:00

Loading...

KRÄFTFISKE PÅ HÄXORNAS Ö

Under den här upplevelsen får du vara med om mycket! Från att åka båt i fina vatten, prova på att fiska kräftor, äta klassisk kräftfestsmiddag på en öde ö där enligt sägnen häxorna rastar på sin väg till Blåkulla till att sova över på samma mytiska ö i en gammal mysig fiskarstuga. Middag och frukost ingår.

Vid Hasselfors ligger den hjärtformade sjön Toften  med sina många öar och vikar. Med start på eftermiddagen beger vi oss ut i båt för att uppleva sjön och dess vackra och skogsbeklädda stränder på vägen ut till Boön. Vi närmar oss så småningom vårt mål – Boön – Häxornas ö. Enligt sägnen är det här häxorna rastar när de är på väg till Den Onde i Blåkulla. Ön är sedan gammalt en samlingspunkt för sjöns fiske då det ligger en vacker och timrad fiskarstuga med två rum på ön.

Vi upptäcker Boön med dess kopplingar till folktro och fiske och  äter en kräftmiddag med dessert. Givetvis ingår dryck. Därefter far vi ut och lägger kräftburar eller fiskar i Boöns omdelbara närhet. Under sena kvällen myser vi framför elden och njuter förhoppningsvis av solnedgången i väster. Vi sover mysigt och tryggt över i fiskarstugan. Förhoppningsvis är det inte kvar några häxor som skräms under natten… På morgonen äter vi frukost, vittjar vi våra kräftburar och tar oss tillbaka till land med båten.

Du har fått uppleva en stund av levande svensk historia i form av folktro, väsen och fiske och festtradition!

Detta ingår

Sovsäckar, madrasser, kuddar och filtar ingår. Mat och dryck är inkluderat. All transport under turen ingår. På sjön färdas vi med miljövänlig elmotor eller med åror. Flytvästar ingår. Kikare tillhandahålls av guiden. Guiden följer med under hela upplevelsen.

Ta med

Varma kläder är nödvändigt. Medtag regnkläder. Gummistövlar, kängor eller bra skor.


Plats:  Guidningen sker på Toften och ön Boön vid Hasselfors
Pris:  1 500kr/vuxen, 600 kr/barn
Deltagarantal:  Max 8 personer

Mötesplats

Guidningen sker på Toften och ön Boön vid Hasselfors. Samlingsplats är Kvarnen vid Gamla Bruket. Från Örebro: 45 km Följ E20 mot Göteborg. Sväng höger 5 km innan Laxå mot Hasselfors. Från Karlstad: 100 km. Kör E18 mot Stockholm. I Karlskoga sväng mot Degerfors/Askersund på väg 205. Vid Svartå herrgård fortsätt in på väg 204 mot Fjugesta.

Sväng höger i Dormen mot Hasselfors (ca 5km kvar). Från Askersund: 40 km. Kör mot Laxå/Karlskoga på väg 205. I Laxå ta av E20 mot Örebro. Efter 5 km sväng vänster till Hasselfors. Från Laxå: 16 km. Kör mot Örebro. Efter 5 km sväng vänster mot Hasselfors. Tågstation finns i Laxå. 

Upplevelsen är endast bokningsbar genom förfrågan.

kräftfiske

 

Loading...

URSKOGSVANDRING I TIVEDENS NATIONALPARK

Följ med på en guidad vandring där du får uppleva en del av Tivedens nationalpark som få annars besöker. Fokus är att du ska få hitta din alldeles egen plats där du får slappna av och njuta av naturens stillhet. Här får du uppleva vildmarkens lugn och tystnad.

I en allt mer högljudd och stressad vardag och värld är behovet och längtan efter lugn och återhämtning stort.
Vi kommer under denna urskogsvandring ta dig djupare in i skogen så att du kan omfamnas av naturens läkande krafter och ditt eget lugn. Vår guide kommer att berätta en del om naturen vi möter i början av turen, huvuddelen av guidningen är fokuserad på att gå ner i varv, hitta lugnet och njuta av stunden.

Du kommer på gamla stigar att få vandra in i en del av Tivedens nationalpark som få människor besöker. Där är vildmark och tystnad råder, endast naturens ljud hörs. Vi kommer att bege oss utanför stigarna för att besöka ett område där du, i guidens och övriga gruppens närhet, kommer att få hitta din alldeles egna plats och stund att slappna av och njuta av naturens stillhet. På din filt kommer du få uppleva närheten till naturen och du kanske rentav slumrar till.

Kort info

En enkel måltid och dryck ingår. Bra skor – gympaskor eller kängor är bra att ha.


Tid:  Start kl. 09:00
Plats:  Guidningen sker i Tivedens nationalpark i Tiveden
Pris:  1 000 kr/vuxen, 500 kr/barn
Deltagarantal:  Max 8 personer

Mötesplats

Guidningen sker i Tivedens nationalpark i Tiveden, mitt emellan Stockholm och Göteborg. Följ väganvisningar till Tivedens nationalpark. Guidningens startpunkt är Kölnavattnet norr om nationalparken vid Bergslagsleden där du möter upp guiden. Från Karlsborg: 25 km. Från Askersund: 30 km. Från Laxå: 38 km. Tågstation finns i Laxå. 

Datum möjliga för bokning

urskogsvandring

 

Loading...